6 Ocak 2015 Salı

Vize, çalışma izni, oturum..

İşe alındığımı öğrenmem ile Cezayir'e gelmem arasında 1,5 ay geçti.  Bazı iş arkadaşlarımın bundan daha fazla beklediklerini de (3 ay bekleyen var) buraya geldiğimde öğrendim. Sonunda pasaportumu teslim aldım ve üzerindeki çalışma vizem 3 ay süre için alınmıştı. Cezayir'e gidip çalışmaya başladığım 4. ayda çalışma iznim çıktı ve Cezayir'deki 5. ayda geçici oturum kağıdımı teslim aldım.

Bahsettiğim bu sürelerin uzaması ve oturum kartı alıncaya kadar geçilen prosedürleri paylaşalım:




Öncelikle sizi işe alacak olan firmanın APT denilen (Autorisation provisoire de travail - geçici çalışma izni) belgeyi hazırlatması gerekiyor. Alger, Oran, Constantin gibi nüfusu fazla olan şehirlerde valiliğin ilgili biriminde bulunan bir kişi her ay binlerce yabancı çalışan için bu belgeyi imzalamak durumunda. İmza tek kişiden çıktığı için bugün başvursanız mesela Oran'da 1 ay sonra imzalı belgenizi alabiliyorsunuz. Sonra bu belge elden kurye vasıtasıyla şirketinize gidiyor, buradan diğer evraklarınızla beraber vize başvurusu için konsolosluğa iletilip 1-2 hafta kadar da oradaki süreci bekliyorsunuz.

Saydığım üç şehrin haricinde diğer şehirlerde durum nispeten daha kolay. APT denilen evrak 1-2 hafta içinde hazırlanabiliyor. Dolayısı ile bekleme süreniz asgariye inmiş oluyor.

Gelelim buraya ayak bastıktan sonraki sürece: Öncelikle hemen çalışma izniniz için başvuru yapılıyor. Fakat bu izin de yine valilikteki aynı birimde imzada günlerce beklemek zorunda kalıyor. Benim çalışma iznim buraya vardıktan sonra 4. ayda elime ulaştı. Bir kere çalışma izniniz çıktımı bu belge ile oturum izni başvurusu yapılıyor. Ortalama 3-4 hafta sonra emniyete çağırılıp imza verdikten sonra 3 aylık geçici bir oturum kağıdı alıyorsunuz. Oturum kartınız Başkent'te basılıp bürokratik aşamalardan geçerek bulunduğunuz şehre gelinceye dek sizin 3 aylık geçici oturum bitebiliyor. Bu durumda tekrar emniyetten çağırılıyorsunuz ve ikinci bir geçici oturum veriyorlar. Fakat kartınızın ilk üç aylık periyotta gelmesi veya sonraki periyotlara kalması da muhtemel.

3 aylık geçici oturumunuzla ailenizi beraberinize almanız mümkün. Bu belgenin kaşeli kopyasını ve ilgili diğer evrakları Türkiye'deki konsolosluğa gönderdiğinizde eşinizin de sizin sahip olduğunuz özelliklerde bir vizesi teslim ediliyor.

Normal bir süreç hemen hemen bu şekilde işliyor. Firmaların bunu kısaltma yolları var fakat her zaman bu hakları kullanmak istemeyebilirler.. Bahsettiğim 3 şehre gidecekseniz bu süreleri göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır. Diğer şehirler için 1 ay gibi bir sürede işlemleriniz tamamlanacaktır.

11 yorum:

  1. selman bey daha ayrıtılı gorusebılırmıyım sızınle

    tuncay71@gmail.com maıl atarmısınız saygılar

    YanıtlaSil
  2. merhaba Selman Bey, size bazı sorularım olacak mümkünse mail adresinizi alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba selman bey. Bir sorum olacaktı Cezayir'de aldığım oturum izni ile Marsilya'ya gezmeye gidebilirmiyim

    YanıtlaSil
  4. İyi akşamlar. Benimde bir sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok memnun kalırım. Şimdiden teşekkürler.
    Ben cezayir e inşaat mühendisi olarak çalışmak üzere gideceğim. Eşimi yanıma ne kadar süreliğine getirebilirim. Oradaki işin iki yıl süreceği söyleniyor. Eşim iki yıl boyunca bi sıkıntı olmadan benimle cezayir de kalabilir mi.
    Birde eşim anaokulu öğretmeni acaba onun da bir iş imkanı olur mu.

    YanıtlaSil
  5. Cezayirde evlilik yolu ile oturum alinirmi

    YanıtlaSil
  6. Vize islemleri tamamen sirketlerin izledigi yol ile alakalidir. Bazi firmalar 3 gunde aliyor bazilari 3 ay. buda tamamen vizesi alinacak kisinin sirket acisindan onem derecesine bagli. Es durumundan oncelikle vize alirsin sonrasinda bazi evraklari hazirladiktan sonra oturma izni alabilirsin. Herhangi bir kavgaya suca kazaya karismadigin sure icerisinde kolay kolay pasaport oturma izni sormazlar. Not: 6 yildir Cezayirde calisiyorum 4 yildir Cezayir Vatandasi ile evliyim

    YanıtlaSil
  7. Vize islemleri tamamen sirketlerin izledigi yol ile alakalidir. Bazi firmalar 3 gunde aliyor bazilari 3 ay. buda tamamen vizesi alinacak kisinin sirket acisindan onem derecesine bagli. Es durumundan oncelikle vize alirsin sonrasinda bazi evraklari hazirladiktan sonra oturma izni alabilirsin. Herhangi bir kavgaya suca kazaya karismadigin sure icerisinde kolay kolay pasaport oturma izni sormazlar. Not: 6 yildir Cezayirde calisiyorum 4 yildir Cezayir Vatandasi ile evliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slm hocam bende cezayirden evliyim oturum icin ne gerekiyor
      Acil bilgi verirsen sevinirim

      Sil
    2. Slm hocam bende cezayirden evliyim oturum icin ne gerekiyor
      Acil bilgi verirsen sevinirim

      Sil
  8. Slm hocam bende cezayirden evlendim calisma izni veya oturum izni icin ne gerekiyor bilgin varsa cok acil bilgilendirirmisin

    YanıtlaSil
  9. Slm hocam bende cezayirden evlendim calisma izni veya oturum izni icin ne gerekiyor bilgin varsa cok acil bilgilendirirmisin

    YanıtlaSil