7 Ocak 2015 Çarşamba

Çileli Cezayir Dinarı

Hakkında ne yazılsa az; belki de tarihteki en çileli para birimi Cezayir Dinarı.. Cüzdanda saklama, tertipli şekilde koruma vb gibi alışkanlıkların fazla olmadığı bu memlekette özellikle kağıt para çok hızlı yıpranan bir kıymet. Piyasada yıpranmış paraya o kadar alışılmış ki neredeyse yarım verseniz banknotu kabul ediyorlar.


62 yılındaki bağımsızlık ilanından sonra kullanılan Yeni Cezayir Frankı (Nouveau Franc Algérien) yerine 1964 yılında Cezayir Dinarı'na geçiliyor. İlk zamanlarında 1 Dolar yaklaşık 5 Dinar iken yıllar boyunca yaşanan devalüasyonların etkisi ile şu an 1 Dolar 80 Dinar'a ("serbest" piyasada 1 Dolar=120 Dinar) karşılık geliyor.

Banknot olarak 2011 yılından itibaren 2000 Dinar tedavülde bulunuyor. Bunun haricinde 1000, 500, 200 ve 100 Dinar olarak banknotlar bulmanız mümkün. Lahana yaprağı gibi büyük olan 1983 tasarımı 200 Dinar ve 1992 tasarımı nispeten daha küçük 200 dinarı bir arada bulabilirsiniz. Bazı esnafların eski olanı kabul etmeyip tedavülden kaldırıldığını söyledikleri de oldu fakat bir sonraki dükkana gidip rahatlıkla aynı banknotu kullanabiliyorsunuz.

Bozukluk olarak çeyreklik (25 kuruş), yarımlık (50 kuruş) ve tam Dinar bile mevcut deniyor ama şahsen 5 Dinar'dan aşağısını göremedim. Bu paralarda da farklı senelerin tasarımlarını yan yana görürseniz şaşırmayın. Tedavülden kaldırılmadığı için "taso" büyüklüğünde 5 dinar ile ortalama bir yüzük çapında 5 Dinar'ı aynı alış-verişte kullanabilirsiniz.

Dinar hakkında Cezayir'de yeni olanların dikkatini çekebilecek bir şey buradaki insanların miktarları kuruş olarak söylemeleri olabilir. Mesela bakkaldan 200 Dinar'lık bir alışverişiniz var esnafın sizden isteyeceği 20000 oluyor. Yani miktara 2 sıfır ilave ediyorlar. Küçük alışverişlerde alışabilseniz bile mesela bir aracın fiyatını söylerken tonla sıfırın arkasına 2 adet kuruş sıfırı ilave edilince işi zora koşmuş oluyorlar. Fiyatı anlayamazsanız "Dinar olarak mı Centim (santim - yani kuruş) olarak mı" diye sorarsanız iyi olur. Bizden söylemesi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder