2 Ocak 2015 Cuma

Kısaca Cezayir İç Savaşı

Hemen her Cezayirli'nin bizzat kendisinin veya akrabalarından en az birinin zarara uğradığı "kara on yıl" (décennie noire 1991-2002) döneminden bahsedelim. Aşağıda linkini de bulabileceğiniz Wikipedia metnini özetleyecek olursak hadiseler şu şekilde gelişiyor:

Seksenli yılların sonunda artan ekonomik sorunlar ve işsizlik oranı, yükselen islamcı çoğunluğun seçimlerden galip çıkmasına zemin hazırlıyor. 1991 yılı Aralık seçimleri 1992 Ocak ayında gerçekleştirilen bir askeri darbe ile yok sayılıyor. Akabinde gelen tutuklamalarla islamcı kesimden pek çoğu dağlarda ve sivil yerleşim bölgelerinde gerilla savaşı vermeye başlıyor.

Generallerin oluşturduğu darbe hükümeti ve  irili ufaklı parçalara ayrılan İslamcı gruplar arasındaki mücadele sivil katliamlarına ve terörist saldırılara dönüşüyor.

Nisan 1999'da yapılan ve diğer adayların sahtecilik karıştığı gerekçesiyle adaylıktan çekildiği seçimde (hali hazırda iktidarda bulunan) Bouteflika hükümeti görevi devralıyor.  İslamcı grupların birbirlerine düşmesi ve yeni hükümetin dağdakileri geri getirme projeleri olumlu sonuçlar doğuruyor. Eleman kaybeden bu gruplar sonraki yıllarda ya tamamen pasifize ediliyor ya da asgari düzeyde varlığına devam ediyor.

Şimdilerde her köşe başında bulunan polisler ve yollarda her yerleşim yerine giriş çıkışta kurulan arama noktaları bir yabancı olarak bizlere güven vermesi gerektiği gibi yakın tarihte yaşanan bu acı hadiseleri de hatıra getiriyor.

http://fr.m.wikipedia.org/wiki/Guerre_civile_algérienne

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder