9 Ocak 2015 Cuma

Pazar günü sendromu


Hafta sonu günleri bizimkinden farklı olan Cezayir'de bağımsızlıktan günümüze kadar çalışma günlerinde değişiklikler yaşanmış. 1962 yılı bağımsızlık ilanı ve devam eden zaman içerisinde gerek Fransız döneminden kalma sistemi değiştirme, gerek arabizasyon (araplaşma) denen arap-müslüman topluluklara ayak uydurma amaçlı radikal değişiklikler yürürlüğe girmiş.


Fransız döneminden kalan cumartesi-pazar sistemi 1962 yılından 1976 yılına kadar devam ettiriliyor. 76'ya gelindiğinde içte "müslümanlaşma" dışta da "batı toplumundan yüz çevirme" şeklinde okunabilecek kararla tatil günleri perşembe-cuma şeklinde değiştiriliyor. Bu tarihten itibaren 2010 yılı Ağustos'a kadar her sene ulusal ve uluslar arası basında konuyla ilgili söylentiler, politik ve ekonomik eleştiriler eksik kalmıyor. Perşembe ve cuma günü tatil olan bir ülkenin uluslararası işlem yapmak istediğinde cumartesi ve pazar engeline takılması sonucu itahalat/ihracat sektörleri ve bankacılık sistemi ciddi zorluklar yaşıyor. Toplamda 4 günlük tatille bu sektörlerde çalışanlar ancak haftanın 3 gününü değerlendirebiliyorlar.

2010 yılı Ağustos ayına gelindiğinde ekonomi çevrelerinin baskısından ve ülkenin her sene kaybolan yüzlerce milyon dolarını kurtarabilmek için sistemde bir değişik daha yapılıyor. Tatil günleri cuma-cumartesi olarak revize ediliyor.

Cuma-cumartesi tatili sadece bu ülkede değil pek çok Arap ülkesinde de yürürlükte. Ülkeye yeni gelen yabancıların buna alışması epey bir vakit alıyor. Bununla beraber halen esnaftan bir kısmı perşembeleri tatil yapma alışkanlığında ısrarlı. Benim düşüncem hayallerinde araplaşmak isteyen fakat gerçekte ciddi şekilde batılılaşan bu topluluk yakın bir zamanda cumartesi-pazar düzenine geçecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder