2 Ocak 2015 Cuma

Döviz bozdurma meselesi

Kısmen kapalı bir ekonomiye sahip Cezayir'de döviz bozdurmak için bazı şeylerden haberdar olmak lazım. Hatırlayanların bileceği üzere ülkemizde de Özal öncesi dönemde (şu an burada olduğu gibi) sokakta döviz bozdurmak yasaktı. Cebinde dövizi olanlar illegal yollardan bu parayı Türk Lirası'na çevirtirlerdi.

Cezayirde dövizi bir kaç yolla bozdurabilirsiniz. Bir bankadan faturası karşılığında ve tabi ki düşük kurdan.. Çiçekçi, anahtarcı vb görünümünde döviz işi yapan bir dükkandan ve tabi ki yüksek kurdan.. An itibarıyla banka kuru (resmi kur) 1 dolara 80 dinar ve 1 avroya 100 dinar verirken "serbest" piyasada 1 dolara 120 dinar ve 1 avroya 155 dinar veriliyor.

Dinarı dışarı cıkarmanız yasak. Havaalanında, taşıdığınız değerli şeyler olup olmadığını kontrol eden memura sordum 3000 dinardan fazlasına müsade edilmiyor.  Fakat benim cüzdandaki 11000 dinara da göz yumdular. Aynı kişi 7500 avro ve bunun dengi dolar çıkarmaya müsade ettiklerini ekleyiverdi.

Dövizi arkadaş ortamında bozdurabileceğiniz gibi alternatif olarak Cezayir'den dinarlarını çıkarmakta zorlanan şirketlere de gidebilirsiniz.. Size yardımcı olan firmalar çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder