13 Ocak 2017 Cuma

Cezayir'de nasıl evlenilir?



Bu konuya gireceğimi hiç ummazdım. Nedenine gelirse, üç sene önce daha Cezayir'e gelmemişken internetten yaptığım araştırmada buralar hakkında doyurucu hiçbir bilgi bulamamıştım ve gittiğimde öğrendiklerimi paylaşmaya karar verdim. Benim amacım ailesiyle veya yalnız olarak buraya gelecek olan birisine gündelik hayat hakkında bilgi vermekti. Ne İngilizce ne de Fransızca derli toplu şekilde burada yaşanan hayatı anlatan bir kaynak ben bulamadım. Fakat Cezayir'e geldikten sonra buranın gerçeklerinden biri olan Cezayirli biri ile evlenmenin bekar arkadaşlar arasında konuşulduğunu ve bir çok kişinin de buradan evlendiğini gördüm.

Cezayirli biri ile evlilik konusunda gözlemlerimi, bu işin mantıklı olup olmadığını ve evraklarıyla ilgili idari kısmını bu yazımda sizinle paylaşmak istedim.
Türkiye'de olduğu gibi burada da farklı hayat tarzlarını yaşayan insanlar mevcut. Tek tip değiller ve aynı ailede bile kardeşler/kuzenler arasında farklılıklar olabildiğini görüyoruz. Doğru örnekmidir bilemem ama benim dikkatimi çeken sahile gittiğimizde aynı aileden insanların denize girerken bile en açığından en kapalısına her biçimde olanını görmek mümkün. Fransızlarla geçirilen 132 yıldan sonra ciddi batılılaşma, daha öncesinde Osmanlı geçmişi ve şu an arap dünyasıyla olan bağlantıları sebebiyle burada her tipten insanı bulmak mümkün.

Tükiye'nin ve Türklerin buradaki insanların gözünde kredisi ve değeri yüksek. Bizleri dizilerden tanıyorlar. Memlekette bir çoğumuzun haberinin bile olmadığı diziler burada çok izlenebiliyor. Bunun avantajları olmasının yanında dezavantajları da var. Dizilerdeki lüks yaşam evliliklerde bazen beklenti haline gelebiliyor. Ya da bu dizilerdeki çarpık yaşamlar/ilişkiler buradaki bazı muhafazakar aileleri biraz ürkütebiliyor. Türklerin burada genel olarak yüksek standartlarda yaşamaları, mutfak ve ev kültürleri de Cezayirliler tarafından bilinen ve onlara cazip gelen özelliklerimizden. Hepsinin yanında burada resmi evlilik şartlarından olan İslamiyet şartı Türkleri evlenilecek yabancılar arasında birinci sıraya çıkarıyor.

Liseden çok yakın bir dostumun kız kardeşi Cezayirli biri ile yaklaşık 5 senedir evli. İş yerinde ve çevremde erkek arkadaşlarım ve dostlarımdan buradan evli olanlar var. Aile yapısı ve akrabalık ilişkileri konusunda bizim gibiler.. Yani çok bağlı beraber olan ailelerden tutun her biri bir yerde ve pek görüşmeyenlerine kadar çeşitli tipler mevcut. Ama benim gördüğüm kadarıyla burada bizim Türklerin tercihi dayanışma halinde olan, çocuklarına sahip çıkan ailelerden yana oluyor. Genelde Türk gelin/damat el üzerinde tutuluyor. Saygı ve sevgi görüyor, en önemlisi de cezayirli aile tarafından sahipleniliyor.

Evli çiftler nasıl anlaşıyorlar derseniz dil konusuna gelince ilginç örnekler anlatabilirim. Önceden Arapça veya Fransızca bilen olursa burada sıkıntı olmaz. Bazılarının evinde İngilizce üzerinden anlaştıklarını biliyorum. Bazılarında da hiç bir dil olmuyor ve süreç içinde Cezayirli olan Türkçe öğreniyor, Türk olan Arapça/Fransızca karışık bir dil öğreniyor ve anlaşıyorlar. Dil konusunun evlilik aşamasında ve ilk senelerdeki ilişkilerde fazla bir problem olmadığını gördüm. Zaten ilk bir iki sene atlatılabilirse çiftlerden biri veya her ikisi de diğerinin dilini öğreniyor.

Mutfak kültürü ve ev düzeni bizdekinden farklı. Bizim mutfak çeşitliliğimiz ve kültürümüze burada çok sempati olsa da iyi örnekler tadıp öğrenebilecekleri ortamlar olmadığı için başlangıçta sabırlı olmak gerekiyor. Zaman içerisinde Türkiye ziyaretleri ve Türk kayınvalidelerin verdiği hızlandırılmış eğitimlerle Cezayirli gelinler bu konuda epey seviye kazanıyorlar. Ev düzeni için de aynı şekilde sabırlı olmak gerekiyor. Zamanla ev içerisinde ortak bir anlayış gelişiyor.

Kız ile tanışma, kız isteme ve evlilik aşamasına kadar burada iş yerinden bir dostumun yaşadığı süreci anlatayım:

Kendisi buradan evli olan bir arkadaşının vasıtasıyla müstakbel eşinin evine gidip ailesiyle tanışıyor. Kızı görüp beğeniyor. Kısa bir müddet ev içerisinde karşılıklı konuşup tanıştıktan sonra kararını veriyor. Bir nevi söz kesiliyor. Dışarı çıkma ve biraz daha kız ile tanışma isteği geldiğinde aile önce nişan yüzüğü ve imam nikahını şart koyuyor. Evlenmeden önce nişan ve imam nikahı yapılıyor. Fakat yine de dışarı istedikleri kadar rahat çıkamadılar. Evlilik alışverişlerinin bir kısmına kardeşler ve bacanak ile hep beraber gittiler. Sonunda düğün yapıp evlendiler ve mutlular..

Gelelim evlilik için yapılması gereken işlemlere. Öncelikle yukarıda anlattığım bu dostumun "çok seviyorsanız ve resmi işlemlerin uzamasına tahammül edebilecekseniz buradan evlenin" uyarısını hatırlatmalıyım. Resmi işlemler, bürokrasi ve bekleme sürelerine hazırlıklı olun.

Evlilik işlemi normalde yaşadığınız belediyeden yapılıyor. Fakat evli çiftlerden biri yabancı uyruklu olunca konu özel bir izne tabi tutuluyor ve zaten vakit alan kısmı da burası. Valilikteki ilgili birimden "autorisation" denen izin belgesini almak için dosya hazırlamalısınız. Autorisation aldıktan sonra gerisi belediyeden kolayca hallediliyor. Autorisation dosyasında aşağıda sıralanmış belgeler bulunmalıdır: 

Yabancılar için (yani burada biz Türkler için)
  • İmzalı dilekçe
  • Evlilik formu (doldurulmuş şekilde belediyeden onaylı)
  • Konsolosluktan alınmış nüfus kayıt örneği - kopya 
  • Medeni durumunuzu gösterir sertifika (bekar,boşanmış veya eşinizin vefat ettiğine dair)
  • Vesikalık fotoğraf - 4 adet 
  • Müslüman olduğunuza dair şehadetname
  • Pasaport ve oturum izni fotokopisi
Cezayirli için
  • Nüfus kayıt örneği (extrait de naissance)
  • Medeni halini gösterir sertifika
  • Vatandaşlık belgesi (fiche individuelle)
  • İkametgah belgesi
  • Kimlik fotokopisi
Yukarıda yazılı evrakların 4 kopyasını yapıp her çağırdıkları seferde orijinalleriyle birlikte göstermelisiniz. Autorisation belgesi için bu arkadaşım 5 ay bekledi. Süre içinde valiliğin hemen yanındaki polis merkezinden çağırdılar ve biraz sıkıştırarak sorgu yaptılar. Daha sonra da kızın babasını çağırıp ona ağır sorular sormuşlar. Mesela emin misiniz neden çocuğunuzu yabancıya veriyorsunuz gibi sorular. Tabi adam da sinirlenip ben babasıyım sizi ilgilendirmez deyip kesip atmış. Polisin rolü burada evliliğin sahte olup olmadığını sınamak. Müslümanlık şehadetnamesine gelince de sizi müftülüğe bağlı bir camiye gönderip o camide imamla muhatap ediyorlar. Adamın karşısında en güzelinden bir kelime-i şehadet getiriyorsunuz ve belgenizi alıp dosyaya ekliyorsunuz.

Sonrasında sizi veya eşinizi arayıp autorisation belgeniz hazırdır, alabilirsiniz diyorlar. Bu belgeyi alıp belediyeye gidiyorsunuz. Oturum, pasaport, form doldurma, kira kontratı buradaki dosyada hazırlamanız gereken diğer evraklar.

Düğün hazırlıkları ve masrafları da ayrı bir yazının konusu olsun. Fakat düğün salonu konusunda çok yoğunluk var bir kaç ay da boş düğün salonu denk getirmek için bekleyeceksiniz. Hatta arkadaşlar arasında evlenmeyi düşünenlere latife olsun diye kız bulmadan önce düğün salonu bulması gerektiği konusunda telkinde bulunuruz. Bu arada yazılarımı faydalı buluyorsanız sayfadaki reklamlara tıklayıp destek olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder