23 Mayıs 2015 Cumartesi

Cezayir'e ailesini getirmek isteyenler


Olmazsa olmazlarımızdan biri aile hayatı. Pek çok defa ailesini Cezayir'e getirmek isteyenlerle bilgi paylaşımında bulundum. Çocuğun okulundan beraberce gezilecek yerlere, ev kirasından aylık masraflara kadar soru soranlar oldu. İmkanım ölçüsünde cevap vermeye gayret ettim. O sorulardan bir kısmına hazırladığım cevapları buradan paylaşalım.



Hatırlatayım serbest piyasada dolar kuru (döviz alım satımı bankalar haricinde yasak olduğundan ayaklı borsadaki kuru verelim) an itibarıyla 1 Dolar = 145 Dinar şeklindedir.

Şimdi sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına geçelim:

Ev kiraları ne kadardır?

Öncelikle kiraların 1 yıllık peşin verildiğini hatırlatayım. Bazen 6 aylık kiralayanlar olduğunu söylüyorlar ama geneli 1 yıllıktır. Her iki durumda da para peşindir.

Türk hanımlarının beğenip tercih edebileceği daireler (2+1) aylık 45000 dinardan (310 dolar) başlar. Bu fiyata tutacağınız ev eski bir binada olur. Eğer bakımlı bir daire ise tutabilirsiniz arıza çıkarmaz.

Yeni yapılmış temiz apartmanda oturayım derseniz en az 75000 dinarı (520 dolar) gözden çıkarmalısınız. Bu fiyat lüks konuta doğru gittikçe 100000 dinarı aşacaktır.

Bana sorarsanız 60000 dinarlık (420 dolar) bir ev her türlü işinizi görür.

Mobilya ve beyaz eşyayı 3500 dolara güzelce halledersiniz. Ama eşyalı ev arıyorsanız kiranıza aylık 15000 dinar (110 dolar) ilave etmelisiniz. Tabi eşyaları iyice kontrol edin, parayı yıllık peşin alan ev sahibini sonra ortalıkta pek göremeyebilirsiniz.

Bahsettiğim kiralar genelde tüm şehirler için geçerli ama yanlışımız varsa bilenler yardımcı olabilirler.

Hayat pahalılığı ne durumda?

Sebze meyve fiyatları için aşağıdaki linke tıklayın.
Ardis alışveriş merkezine ait bu sitede gördüğünüz fiyatları 145 ile bölerseniz dolar karşılığını bulabilirsiniz.

Bu marketin sitesinde diğer ürünlere de bakma şansınız olabilir.

Çocukların okul durumu ne olacak?

Türkçe öğreten ilk ve orta dereceli okul yok. Dolayısı ile okula başlamış çocuğunuzu getirmenizde sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bununla beraber çocuk kreşe gidecek ise büyük şehirlerde özel kreşler var. Arapça Fransızca ve İngilizce öğenmeye başlıyorlar. Kreşlerin fiyatı aylık 10000-15000 dinar (70-100 dolar) civarında.

İlk okula başlayacaksa özel okullar aylık 20000-25000 dinar (140-175 dolar) civarında
Çocuğa dil eğitimi için üniversiteli bir öğrenciden özel ders aldırsanız aylık 10000 dinar (70 dolar) civarında.

"Devlet okulunu tercih etsek ne olur?" derseniz, devlet okulları ücretsiz ama ilk seneler sadece Arapça eğtim veriyorlar sonra biraz Fransızca'ya geçiyorlar. Yabancı dil eğitimi özel okullardaki kadar iyi değil.


Hastahane durumu nedir?

Allah düşürmesin diyelim. Bu konuda doğrudan bir bilgim olmasa da topladığım bilgileri paylaşalım:

Hastahanede size herhangi bir kart vb sorulmuyor. Elinizi kolunuzu sallayarak devlet hastahanesine veya özel kliniklere gidilebilir. Devlet hastahanelerinde neredeyse her şeyin bedava olduğu söylendi. Özel kliniklerde ise muayene için 500 dinar (3,5 dolar) civarında para isteniyormuş. İlaçlar çok ucuz.

Eğer önemli bir operasyon durumu filan var ise Türkiye'ye gitmeniz tavsiye ediliyor. Bir çok kişinin hamilelik kontrolleri ve doğum yaptırdıklarını, hiç bir sorun yaşamadıklarını öğrendim. Doktora gitmeden önce hangisi iyidir etrafa sorup araştırın. Genelde denk getirirseniz parası/imkanı olan Cezayirlilere sorabilirsiniz.

Laboratuar analizleri hastahanede yapılmıyor. Gidip bir laboratuar bulup analizi yaptırıyorsunuz. Sonuçla beraber doktorunuza görünüyorsunuz. Laboratuar fiyatları bizimkine yakın az biraz ucuz olduğunu öğrendim.


Gün içerisinde eşiniz nasıl vakit geçirebilir?

Bu benim için dünyanın en zor sorusu :) Evli olanlarınız beni anlamışlardır...

Çocuk varsa epey bir vaktini alır zaten. Çocuk yok ise veya okula gidiyorsa bence yenge dil okuluna gitmeli. Dil eğitimi fazla pahalı değil. Sanırım 50 dolar gibi aylık masrafınız olur. Hem sosyalleşme adına hem de bu memlekete gelip kültürel bir kazanımda bulunma adına iyi olacağını tahmin ediyorum.

Bu memlekette komşuluk kültürü pek çok yerde devam ediyor. Eşiniz dil konusunu ciddiye alırsa kısa zamanda epey yol kat eder ve komşularla iletişime geçebilir. Geçen bayramda apartmandaki 90'lık teyze kurban eti getirdi; bir başka gün üst kattaki emekli öğretmen amca 70 yaşına rağmen elinde tepsiyle kuskusumu getirdi. Her vakit eşimi davet ettiler. İngilizce biliyorsa bizim doktor kızımız var onunla da muhabbet eder dediler. Evi iyi komşuların olduğu yerden seçebilirseniz avantajları olacaktır.

Gezecek yerler açıkçası çayır çimen. Yani güzel bir iki dükkan bulsanız 1 ay sonra ondan sıkılacaksınız. Dolayısı ile Cezayir'de gezip tozacak eğlenip dağıtacak yer arıyorsanız fazla ümitlenmeyin. 70'lerin 80'lerin Türkiye'sine hoş geldiniz. Mahalledekilerle ve komşularla iyi geçinin onlar da size burayı cennete çevirsinler.

Bu arada müzik resim gibi sanatlarla uğrıaşmayı sevenler için özel hoca tutulabilir. Aynı şehirdeki Türklerin aileleri birbirilerine gidip gelebilirler.


Çalışma saatleri nasıldır?

Şantiyede çalışacaksanız 2 haftada sadece 1 cuma günü tatil yaparsınız. Şantiye dilinde buna "yat cuması" diyoruz. Genelde öğlene kadar uyunur.

Eğer ofis/üretim işi yapacaksanız her cuma tatildir. Bazıları cumartesi günü de yarım yada tam gün tatil yaparlar. Bunu işvereninizle konuşmanız gerekiyor.

Genelde yıllık ortalama 1 ay tatiliniz olur. Şantiyede 6 ayda 2 hafta tatil yapma hakkı alırsınız.


Araba ve benzin kaç lira?

Araba için buradaki en sık kullanılan web sayfası linki aşağıdadır:
Ouedkniss Otomobil Sayfası. Bu sayfada marka model girebilirsiniz.

Genelde buradaki Türkler 0 km araba almanızı tavsiye ederler. Bunun sebebi 2 sene boyunca garanti kapsamında olacak arabanızı sanyilerde dolaştırmayın diyedir. Dilini bilmediğiniz memlekette araba parçasından dil öğrenmek zor gelmesin diye düşünülür. Fakat arabadan anlıyorsanız bence 2. el araba alınabilir. 5000 dolara Renault / Peugeot / Dacia / Citroen / Kia markalarından bulmanız mümkün. 8000 dolara kadar çıkabiliyorsanız 0 km'de bu saydığım markalardan araba alabilirsiniz.

Memleket geniş benzin de 1 deposu 1000 dinar (6,5 dolar) olunca araba kilometreleri yüksek oluyor. Burada arabanın yaşına her sene için 15000 km düşünebilirsiniz. Daha yüksek kilometrelerdeki araçları almanıza gerek yok.

Araba almanız için oturumunuz olması gerekmektedir. Ama eğer kabul ederse tanıdığınızın veya şirketinizin üzerine de arabayı kaydedebilirsiniz.


Nereleri gezelim? 

Bu konu hakkında blogu takip edebilirsiniz. Bence en güzeli dil bilen birilerini alıp yerel insanlara ailecek misafirliğe gitmek veya onları ailecek evinize davet etmek. Onlar size açıldıkları sürece en güzel gezilecek yerlere gidersiniz. Aranızı iyi tutun kendilerine ikramlı ve güleryüzlü olun derim.

Blogta yazılanlar da buralı arkadaşların takviyesi ile hazırlanmaktadır.