Bir buçuk sene önceydi. Çalıştığım yerde bir büyüğüm arabasını satıyordu, talip oldum ve parasını kendisine verdim. Aradan geçen 18 ay sonunda şükür olsun aracı üzerime aldım. Cezayir'de 2. el araba nasıl alınır ve benim gibi beklememek icin nelere dikkat etmek gerekir bahsedeyim.
Öncelikle araç satış konusu 2 aşamada halledilir. İlk olarak aracın sahibinin oturuma kayıtlı olduğu belediyeye gidilir ve aracın kaydı bu kişinin üzerinden düşürülür. İkinci olarak aracı almak isteyen kişi kendi kayıtlı olduğu belediyeden kendisi uzerine aracın devir işlemini yapar ve konu kapanır.
Temel şartlar şunlardır : Arabayı kendi üzerinize almak istiyorsanız burada bir firmada en az 6 aydir çalışıyor olmalısınız. Kendi şirketi olanlar zaten şirket üzerinden istedikleri zaman alabiliyorlar bu kişiler konumuz haricindedir. Ayrıca geçerli bir oturum ve geçerli bir kira kontratınız bulunmalıdır.
Yukarıdaki temel şartları sağlıyorsanız geçelim detaylara:
Satın almak istediğiniz aracın sahibiyle beraber bu kişinin kayıtlı olduğu belediyeye gidilir.
Öncelikle kapıda bekleyen arzuhalci tipli katiplere satış sözleşmesi doldurtulur. Bu sözleşme matbu bir metindir ve Arapça doldurulur. Zaten bu yüzden bu katiplerden yardım istenir. Latin harfleri ile yazılan isminizi fransızca telaffuz ederler ve telaffuz ettikleri gibi yazarlar. Mesela benim soy adım Sağlam ama burada "saglam" yazıyorlar ve Arapça yazarken de saglam okunacak şekilde yazıyorlar. İsmi ya da soy ismi Mercan olan birini "merkan" diye okuyacaklardır dikkat edin Arapça'da da merkan okunacak şekilde yazmasınlar.
Satış sözleşmesi yazıldıktan sonra gişedeki memur satıcı ve alıcının kimliklerini sorar. Alıcı olarak benden pasaportum ve halihazırdaki adresimin olduğu oturum kağıdım istendi. Satıcı da Türk olduğundan ondan da aynı evrak soruldu. Neticede araç ruhsatının üzeri tükenmez kalem ile çizildi ve tarihli iptal kaşesi vuruldu. El yazısı ile ismim ve soy ismim ruhsata yazıldı. Araç şase kontrol kartı elime tutuşturuldu. Satış sözleşmesi onaylandı ve ilk etap tamam oldu.
Bu etaptan sonra satıcı ile yollar ayrılıyor. Satış sözleşmesi 90 gün geçerli. Bu süre sonuna kadar arabanın devir işlemlerini tamamlamalısınız. İlk 30 gün polis çevirmelerinde sıkıntı olmuyor fakat sonraki 60 gün hala işlem yapmadıysanız her çevirmede ehliyetinizi alıp 2000 dinar (12 dolar) ceza yazıyorlar.
Aracı üzerinize kaydetmek için öncelikle şase kontrol kartını onaylatmalısınız. Başkentte yaşıyorsanız sadece Baraki denen yerde bu işlem yapılıyor. Gece 11 veya 12 gibi gidip sıraya giriyorsunuz. Sabah 7 civarında bir kontrol mühendisi gelip sıradan araçları kontrole başlıyor. Kaputu açıp adama gösteriyorsunuz şaseye bakıp kartınıza damga vuruyor. Kontrol kartı tamam. (Bu işlem farklı iki şehir arasında satış olursa mecbur tutuluyor.)
Kayıtlı olduğunuz semtin karakoluna gidiyorsunuz. "Résidence numéro une" isimli belge çıkartmak istediğinizi söylüyorsunuz. Sizden o semtte oturduğunuza dair kira kontratı soruyorlar. Kontratı ibraz edin ve belgenizi alın. Bu iş de tamam.
Konsolosluktan alınmış "extrait de naissance" nüfus kayıt örneği.
Vergi dairesine gidin. Aracınızın iptal edilmiş ruhsatını gösterin ve "quittance" isteyin. Bu harç matrahıdır. Aracınızın verilerine göre sizden bir para isterler. Mesela benden 3000 dinar istediler. Harç matrahı da tamam.
Oturduğunuz yerin belediyesine gidiyorsunuz ve elinizdekileri teslim ediyorsunuz.
İptal edilmiş ruhsat
Satış sözleşmesi
Şase kontrol kartı (damgalı)
Résidence numéro une
Quittance (harç matrahı)
Nüfus kayıt örneği
Pasaport
Oturumunuz
Satış sözleşmesi
Şase kontrol kartı (damgalı)
Résidence numéro une
Quittance (harç matrahı)
Nüfus kayıt örneği
Pasaport
Oturumunuz
Sabah gidin teslim edin. Öğleden sonra yeni ruhsatınız hayırlı olsun.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIM FORUMUNDA YAZABİLİRSİNİZ .