26 Eylül 2015 Cumartesi
Memlekete döviz havalesi
Başkent Cezayir'de, Houari Boumedien Havaalanın'da yolcu gönderiyorum. Saat 17.00 ve 19.30 uçakları iptal edilmiş; tüm yolcular 00.55 uçağına transfer olmuşlar. THY'de ara sıra karşılaştığımız durumdur, yolcu miktarı az olursa tüm yolcular bir sonraki uçağa, bu da yetmezse iki sonraki uçağa aktarılır. Beklerken konuşuyoruz : cebimizdeki döviz yasal şekilde nasıl memlekete götürülebilir?
Oran ve Cezayir havaalanlarında görüştüğüm gümrük yetkilileri yanımızda en fazla 7500 Euro karşılığı para götürebileceğimizi fakat bunun belli şartlara uyması gerektiğini anlattılar. Bununla beraber cep harçlığı olarak 1000 dolar civarında veya eşdeğeri dövizi de herhangi bir şart olmaksızın çıkarabileceğim söylendi.
Para havalesi bir kaç şekilde yapılabilir; bahsedelim: İlk olarak, arkadaş arasında ihtiyaç sahibine paranızı verip arkadaşınızın Türkiye'de sizin hesabınıza anlaştığınız miktarda internetten EFT ile para yatırması şeklidir. Fakat dikkat etmelisiniz, bu transferler sürekli hale gelir ve ticari bir şekle dönerse kanunen suçlu durumuna düşülebilir.
İkinci olarak Cezayir'de ve Türkiye'de şubeleri bulunan bir bankaya hesap açılabilir. Buradan döviz yatırıp oraya havale gönderirsiniz. Konuştuğum banka yetkilisi Dinar havale edemediklerini ve transfer edilecek paranın muhakkak Dolar veya Euro gibi dövizler olması gerektiğini söyledi. Ayrıca dövizi kendiniz piyasadan toplayıp getirip bankaya yatırıyorsunuz. Banka size döviz bürosu hizmeti vermiyor. Tabi bu havale için döviz hesabı da açılmalı. Gel gelelim kişisel Dinar veya döviz hesabı açma işine: bu işlem için gerekli 5-6 belgeyi bankaya vermeniz gerekiyor. En önemlileri çalışma izni (permis de travail) ve maaş bordronuz (fiche de paie). Firmanızın personel ve muhasebe departmanlarından talep ediniz. İsmi bende kalsın, bilgi aldığım banka yüzde 2.93 gibi bir komisyonla (% 3 yuvarlak olarak) ve tek seferde maksimum 7500 euro dengi döviz havale edebiliyor. Kaç günde havale ederler bunu sormadım.
Üçüncü opsiyon havaalanından cebinizde maksimum 7500 euro (veya 10000$) beyan edilmiş şekilde çıkma şeklidir. Evet bunu yapabilirseniz ne komisyon ne de başka dert yoktur. Fakat banka dekontu gerektir. İşlem şu şekilde yapılır: bankada döviz hesabı açarsınız, dövizi yatırırsınız, 1-2 gün sonra dövizi çekersiniz. Bankanızın verdiği dekontu saklarsınız. Havaalanına geldiğinizde gümrüğü sorup para deklare edeceğinizi söylersiniz. Gümrükte basit bir formu doldurup çıkaracağınız miktarı bu forma yazarsınız. Gümrük memuruna bankadan döviz çektiğinize dair dekontu ibraz edersiniz. Gümrük memuru dekontu görüp formu onaylar ve seyahatinize cebinizde paranızla devam edersiniz.
Anlaşılacağı üzere bu işlemler kolay değildir. Mesela maaş bordrosunda göstereceğiniz ve yatıracağınız para miktarı arasında fark olacaktır. Bu konuda bankanıza birikmiş paranızı yatırdığınızı söyleyebilirsiniz. Bizim memleketteki gibi gösterge ile gerçek maaş arasında fark olabilir. Genel olarak konu bu şekilde olup farklı legal tecrübeleri de yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Vermiş olduğunuz tüm bilgiler için teşekkürler.Çok insanımıza bu değerli bilgileriniz faydalı olacaktır.
YanıtlaSilŞu an Cezayir e bir Cezayir firmasınca çağrılıyorum. Orda Otomotiv sektöründe uzmanlık alnımla bir fabrika kuracağız.
sıkıntılıyım.......... (daha evvel gittim 02-03-2105 te 10 gün kaldım.)
Benimki türk firması değil.O nedenen ile sıkıntım biraz fazla.
Bana öneride bulunursanız memnun olurum.
selamlar.
sezai tan
tansezai@gmail.com